Planul în 4 pași al Chinei de a domina șahul mondial a fost să cucerească:

Campionatul mondial de simplu feminin, 1991

 Campionatul mondial pe echipe feminin, 1998

Campionatul Mondial pe echipe masculin 2014

Campionatul Mondial individual masculin 2023?

După 21 de ani în care Marea Britanie a dominat Campionatul Mondial de șah feminin (1927-1950) și 41 de ani de dominație a Rusiei (1950-1991), China a avut 6 din ultimii 10 campioni mondiali în 20 din ultimii 30 de ani (1991-1991). 2021). sursa: https://sahcuceausescu.ro/

Welcome to the WORLD CHAMPIONSHIP MATCH – YouTube

Numărul unu mondial în şah, norvegianul Magnus Carlsen, a anunţat, miercuri, că renunţă să îşi apere titlul la Campionatul Mondial din 2023, transmite AFP, scrie Agerpres. 

”Nu sunt motivat de ideea de a disputa un nou meci. Cred că, pur şi simplu, nu am mare lucru de câştigat şi nu îmi place asta”, a declarat Carlsen în primul episod al podcast-ului său ”The Magnus Effect” (Efectul Magnus).

În ultimele luni, Carlsen a lăsat să se înţeleagă în mai multe rânduri că ar putea abandona fără luptă tronul de rege al şahului, pe care îl deţine de aproape zece ani.

Scandinavul a evocat această ipoteză în decembrie anul trecut, la puţin timp după ce a fost încoronat campion mondial la şah, în urma victoriei în faţa rusului Ian Nepomniaşci, cu 7,5-3,5, în cel de-al cincilea său duel câştigat pentru titlul mondial.

”Deşi sunt sigur că ar fi un meci interesant din motive istorice şi nu numai, nu am niciun chef să joc şi nu o voi face”, a spus Carlsen în podcast-ul publicat miercuri.

Un al şaselea meci victorios pentru titlu i-ar permite lui Carlsen să îl egaleze pe germanul Emanuel Lasker, campion mondial între 1894 şi 1921, şi p sovieticul Mihail Botvinik.

Botvinik a deţinut titlul mondial între 1948 şi 1963, deşi l-a pierdut şi de două ori în această perioadă.

”Am impresia că este momentul să renunţ la aceste meciuri de campionat mondial. Nu exclud o revenire în viitor, dar nu aş conta prea mult pe asta”, a mai spus Carlsen, precizând că nu intenţionează să pună capăt carierei sale.

”Ca sa nu existe îndoială, nu mă retrag din şah, voi rămâne un jucător activ”, a asigurat Carlsen (31 ani).

De retragerea lui Carlsen ar urma să beneficieze al doilea clasat în Turneul Candidaţilor, chinezul Ding Liren, care va fi probabilul adversar al lui Nepomniaşci pentru titlul mondial.

Sursa: Agerpres

Etichete: retrageresahtitlu mondialmagnus carlsen,

Dată publicare: 21-07-2022 14:58

Pregătește-te pentru confruntarea supremă a măiestriei în șah, deoarece Campionatul Mondial FIDE de șah 2023 are loc la Astana, Kazahstan, în perioada 7 aprilie – 1 mai.

Ian Nepomniachtchi și Ding Liren se vor înfrunta cap la cap pentru a revendica titlul de Campion Mondial, rămas vacant de retragerea lui Magnus Carlsen. Evenimentul este sponsorizat de compania Freedom Holding Corp, listată la NASDAQ, o corporație de servicii financiare din SUA cu rădăcini kazahe. Campionatul Mondial FIDE 2023 se mândrește cu un fond de premii de 2 milioane de euro.

Fond total de premii de 2 milioane de euro

Acest meci va rezolva vechea întrebare despre cine este cel mai bun jucător de șah din lume, deoarece doi jucători concurează timp de câteva săptămâni pentru titlul râvnit și o pungă importantă. La Astana 2023, fondul de premii este de 2 milioane de euro, 60% fiind destinat câștigătorului și 40% vicecampionului. Dar mai important, istoria se va face pe măsură ce va fi încoronat un nou campion mondial.

Anticipăm un interes enorm din partea Chinei pentru acest eveniment și aceasta este o oportunitate pe care trebuie să o valorificăm pentru a promova șahul în AsiaPREȘEDINTELE FIDE, ARKADI DVORKOVICH

Magnus Carlsen decide să se retragă

Lumea șahului a fost surprinsă când campionul mondial în curs, Magnus Carlsen a anunțat pe 31 octombrie 2022 că nu își va apăra titlul de Campion Mondial Clasic împotriva contestatorului său, Ian Nepomniachtchi, care a fost clasat ca jucătorul numărul trei din lume. Această oportunitate neașteptată i-a fost oferită marelui maestru chinez Ding Liren, care a fost vicecampionul la Turneul Candidaților și este în prezent clasat ca al doilea cel mai bun jucător din lume.

Fără niciun campion în curs, acest eveniment promite să fie unul dintre cele mai interesante și mai imprevizibile campionate din ultima vreme, deoarece niciunul dintre competitori nu este un favorit clar. Comunitatea de șah anticipează cu nerăbdare această confruntare palpitantă dintre doi jucători foarte calificați, luptă pentru cea mai înaltă recunoaștere din lumea șahului.

Ding Liren versus Ian Nepmniachtchi
CREDIT: FIDE

Ding Liren versus Ian Nepomniachtchi

Pe măsură ce Campionatul Mondial FIDE 2023 se apropie, comunitatea de șah analizează îndeaproape palmaresele celor doi finaliști, Ding Liren și Ian Nepomniachtchi. Pe hârtie, Ding Liren are cel mai mare rating Elo la 2811, dar Ian Nepomniachtchi deține un avantaj în recordul lor head-to-head. Din cele 13 jocuri de șah clasic jucate între ei, Nepomniachtchi a câștigat 3, a pierdut 2 și a remizat 8. Acest avans crește la 13-9, cu 17 remize dacă includem jocurile rapide și de expoziție.

În trecutul recent, Nepomniachtchi a ieșit înaintea rivalului său și în turneul extrem de competitiv al Candidaților desfășurat la Madrid în iunie-iulie 2022. A obținut un scor impresionant de 9.5 puncte în 14 jocuri, în timp ce Ding Liren a putut înscrie doar 8 puncte. Cu toate acestea, acest rezultat a fost încă suficient de bun pentru a-i asigura lui Ding Liren această oportunitate de aur de a concura la Campionatul Mondial.

Turneul Candidaților a fost ultimul eveniment în care cei doi concurenți s-au confruntat, ajungând la egalitate în runda a 8-a. Anterior, Nepomniachtchi îl învinsese pe Ding Liren în prima rundă a acestui turneu, ceea ce i-a permis să prindă un avantaj din timp. Nepomniachtchi a continuat să devină câștigătorul absolut, reușind isprava rară de a câștiga turneul Candidaților de două ori la rând, după victoria sa de la Ekaterinburg 2021.

Cei doi finaliști s-au întâlnit pentru prima dată într-un meci expozițional China vs Rusia desfășurat la Soci în august 2009, când Nepomniachtchi avea 19 ani și Ding Liren 16. Nepomniachtchi a câștigat toate cele patru jocuri din meciul lor, care a constat din două jocuri rapide și două jocuri blitz. .

Pe măsură ce meciul se apropie, comunitatea de șah este încântată să vadă cum se vor juca aceste recorduri în foarte așteptatul Campionat Mondial FIDE 2023.

Astana găzduiește Campionatul Mondial FIDE de șah 2023

Meciul Campionatului Mondial FIDE 2023 de la Astana va consta din 14 meciuri. Controalele de timp constau în 120 de minute pentru primele 40 de mișcări. Aceasta este urmată de 60 de minute pentru următoarele 20 de mișcări. După aceea, vor fi 15 minute pentru mișcările rămase. Jucătorii vor avea un increment de 30 de secunde pe mutare începând de la mutarea 61. În caz de egalitate, va avea loc un playoff rapid de șah pentru a determina campionul.

Astana a fost selectată ca oraș gazdă pentru meci, față de alte oferte din Argentina, Mexic și China. Oferta din capitala Kazahstanului a avut avantaje evidente. Avantajele semnificative s-au datorat locației sale geografice cu apropierea de Asia și Europa. În plus, orașul are un istoric de succes în găzduirea evenimentelor mondiale de șah. Acești factori au făcut din Astana opțiunea preferată pentru Consiliul FIDE.

Astana Kazahstan
ASTANA KAZAHSTAN

Acest meci din Campionatul Mondial va fi un eveniment uriaș pentru comunitatea de șah. Acesta reunește cei mai buni jucători din lume pentru a concura pentru titlul de Campion Mondial. Turneul se va desfășura în Astana, un oraș care a fost o mare gazdă pentru evenimentele de șah din trecut.

„Este prima dată în istorie când un mare maestru chinez ajunge în finală și luptă pentru titlul de Campionat Mondial. Anticipăm un interes enorm din partea Chinei pentru acest eveniment, iar aceasta este o oportunitate pe care trebuie să o valorificăm pentru a promova șahul în Asia”, a declarat președintele FIDE, Arkady Dvorkovich. „Oricât de mult ne-ar fi plăcut să organizăm un eveniment mondial pe continentul american, diferența de timp ar fi afectat serios publicul în acest caz particular. Kazahstanul este o țară înfloritoare, cu o economie înfloritoare și o situație geografică privilegiată, ceea ce a făcut-o perfectă pentru a găzdui acest meci”.

Freedom Finance sponsorizează șah

Timur Turlov, fondatorul Freedom Finance, a jucat un rol crucial în aducerea meciului de la Campionatul Mondial la Astana. Acum este CEO al Freedom Holding Corp, un grup din SUA. Compania operează în Asia Centrală, Europa și SUA și tranzacționează pe NASDAQ (FRHC) din 2019.

Chess Blitz - Freedom Broker
CREDIT: FIDE

Compania a fost sponsorul principal al Campionatului Mondial FIDE de șah rapid și blitz, recent încheiat la Almaty. După succesul evenimentului, Turlov și-a exprimat interesul pentru continuarea acestui parteneriat cu FIDE. Pe lângă faptul că este forța motrice din spatele licitației, el este și președintele Federației de șah din Kazahstan.

Despre orașul gazdă Astana

Astana are o lungă istorie de găzduire a evenimentelor de șah. În septembrie 2022, orașul a găzduit prima etapă a FIDE Women’s Grand Prix. Kateryna Lagno a câștigat acest turneu. Astana a găzduit și Campionatul Mondial FIDE de șah pe echipe în martie 2019.

Orașul, care are o populație de puțin peste un milion de locuitori, a suferit mai multe schimbări de nume de-a lungul istoriei sale. Aceste nume istorice au inclus Akmolinsk, Tselinograd, Akmola și, până de curând, Nur-Sultan. În 1997, Astana a devenit capitala Kazahstanului și de atunci a cunoscut o creștere economică și o dezvoltare semnificativă. Orașul s-a transformat într-un oraș modern și futurist, care găzduiește o serie de clădiri și zgârie-nori impresionante. În 1999, Astana a obținut titlul de „Oraș al păcii” de către UNESCO. sursa: https://gamelevate.com