Șahul are și el povestea lui. Se zice că a fost inventat de către un țăran indian care și-a dedicat mai tot timpul să studieze acest joc decât să tragă la sapă sau să cultive grâu ori să planteze orez. S-a gândit că ar câștiga un ban în plus dacă l-ar vinde împăratului perșilor, cerând pe el cereale simple în funcție de numărul de pătrățele de pe tablă, dar într-o progresie geometrică: prima „parcelă” un bob – și tot așa. Regele părea că țăranul nu cere prea mult pentru acest joc ce-l acaparase. Numai că, surpriză, regele nu dispunea de atâtea boabe! Nici întreaga  lume nu avea suficiente boabe!

Piatră de încercare a inteligenței, șahul este o competiție între alb și negru, care se bat utilizând strategii și făcând apel la inițiativă, pentru a rămâne la finalul jocului în picioare. E un război pe 64 de pătrate cu 32 piese -16 negre, 16 albe – unde cel mai puternic învinge.

Aș putea spune că la Clubul Centrului Social Multifuncțional din cadrul asociației, aproape zilnic se desfășoară mici „războaie ale minții”, taberele fiind constituite din împătimiți ai jocului de șah. Cu precădere pensionari, care au găsit aici, la noi, la Palat, un mijloc eficient și util de petrecere a timpului liber. În condica de prezență zilnică, pe care am încetățenit-o, îi regăsim cu regularitate pe Constantin Căvescu, Neculai Lungu, Nicu Mihalache, Valerică Lalu, Marin Teodor, Dan Pănescu, Răduță Matei, Dumitru Șerban, Antonel Stroe, Grigore Nanu, Matei Buricea, Gheorghe Plopeanu, Nicu Goleanu, Gheorghe Badiu, jucători
care „mănâncă șahul pe pâine”, avântându-se în luptă, cum spuneam, cu inteligența.

Concurs cu mare participare

Știați că „Micul Prinț” sălășluiește într-un pod de biserică? Este vorba de Școala de șah a șlefuitorului de talente Iulian Preda, un brăilean contaminat de șah până-n măduva oaselor. Într-o recentă vizită „de lucru” la clubul nostru, pe Iulian l-am făcut „mat”
după ce i-am arătat zestrea în care își desfășoară șahiștii noștri activitatea: un spațiu generos, luminat a giorno, departe de „lumea dezlănțuită”, cu mese pe care, în permanență, 22 de table de șah nou-nouțe își întâmpină jucătorii, cu televizor și instalații de
căldură și climatizare la cele mai înalte standarde tehnologice.

De aici și până la rugămintea de a ne ajuta pentru desfășurarea, la clubul nostru, a unui concurs de șah în cinstea Zilei de 24 Ianuarie, a Micii Uniri, n-a fost nevoie nici măcar de un singur pas. S-au înscris nu mai puțin de 32 de concurenți, de toate vârstele!
Pe foaia de concurs, Iulian, care a cumulat și funcția de arbitru a trecut pe următorii, de la copii până la bunici: Andronache Gabriel, Florea Adrian, Ghenea Irina, Anghel Florin, Bădără Nicolae, Lalu Valerică, Bărbieru David, Lipovenschi Antonio, Bratu Eduard, Lungu Nicolae, Munteanu Ștefan, Burtea Alexandru, Burtea Ștefan, Paiovici Andreea, Cîrnu Luca, Constantin Cavescu, Pîrvu Alecsandra, Radu Victor, Cervis Jean Mihai, Cucu Camelia, Cucu Cristina, Stamate Cristian, Ștefan Eric, Dobrescu Cosmin, Topor Andrei, Topor Florin, Răzvan Dunca, Toporău David, Vasilescu Ciprian, Enache Mihai.

Aceștia fiind-ziși, în ordinea rezultată prin tragerea la sorți, computerizată, s-au declanșat bătăliile între „albi și negri” pentru
cucerirea celor 64 de pătrate. Două zile au durat confruntările: în prima, pe 25 ianuarie s-au desfășurat 4 runde în sistem elevețian, „întreruptă”, spre bucuria șahiștilor, de câte o porție de pizza, oferită cu generozitate de sponsorul tradițional, firma „Radu
Pizza”.

A doua zi, 26 ianuarie, s-au derulat alte trei runde, non-stop, după care a urmat festivitatea de premiere, moment la care cei mai emoționați au fost… părinții și bunicii micuților șahiști, prezenți alături de ei, trup și suflet, preț de două zile.

În deschiderea festivității, un moment emoționant, cu deosebită semnificație: celui mai tânăr concurent, Răzvan Dunca, i-a fost decernată o diplomă onorifică de către cel mai în vârstă participant, domnul inginer Constantin Căvescu. La rândul lui, Răzvan a replicat, ca la șah, oferindu-i venerabilului concurent o diplomă de participare.

Domnul președinte al As. C.A.R.P. „Ana Aslan” Brăila a avut onoarea să înmâneze diplome concurenților situați pe primele trei locuri. Locul I a revenit lui Lalu Valerică, al II-lea lui Cervis Jean Mihai iar al III-lea lui Anghel Florin. Diplome de participare au fost
înmânate celorlalți participanți de către doamna Rodica Gorgovan, salariată a As. C.A.R.P. Brăila și, totodată, membră a Cenaclului „Casa Speranței”.